'Schneelicht'  
Geschwind, 1894: R. rugosa x R. phoenicia  

(Kukka 9 cm, puolikerrottu, n. 15 terälehteä, puhtaanvalkoinen, vihertävänkeltaiset heteet, tuoksuu voimakkaasti. Punertavan kellertävät nuput.)

 
Yllä oleva kuvaus on väärästä ruususta. Nyt 4 ensimmäistä kuvaa on otettu Sangerhausenissa oikeasta 'Schneelichtistä'. Sen kukka on yksinkertainen, valkoinen ja lehdet vaikuttavat rugosamaisilta. Vahinko, että en itse löytänyt sitä viime kesänä Sangerhausenin ruusutarhassa.  

V. 2002 sain alla olevan väärän 'Schneelichtin' Erich Unmuthin välityksellä luotettavasta Martin Weingartin taimistosta Saksasta. Ihmettelin hänelle, että kukka ei ollutkaan yksinkertainen, vaikka kuvauksissa niin sanottiin. Sain kaksi uutta tainta, mutta ne olivat identtiset ensimmäisen ruusun kanssa. Silloin ajattelin, ettei Kesk-Euroopassa olla niin tarkkoja yksinkertaisen ja puolikerrannaisen määrittelyssä.
Väärä 'Schneelicht' kukkii syksyllä uudestaan tai oikeastaan enemmänkin syksyllä kuin keskikesällä. Ruusu on kaunis, mutta erittäin piikkinen. Kuvauksissa sen sanottiin voivan korvata piikkilanka-aidan.
Erich Unmuthin mukaan 'Schneelicht' sekoitetaan usein 'Mme Georges Bruant'iin, mutta ainakin kuvissa se on paljon kerrotumpi kuin minun ruusuni.
Valitettavasti kurtturuusukirjasessa on nyt väärä ruusu 'Schneelichtinä'.

 
   
   
   
   
   
   
 
(D:  Die zweite Rose ist falsch. Aufrechter Strauch, etwa 1,5 m hoch, dicht bestachelt. Die Blüten sind halbgefüllt (15 Petalen), die Staubfäden sind sichtbar, in Büscheln. Öfterblühend.)  
E: Very thorny shrub grows to 1,50 m. Long flowering season. Clusters of single snow-white flagrant flowers.  
   
Schultheis, 2001/ Unmuth, Weingart 2002  
Back/Retour/Takaisin/Zurück Foto: 1-4. Andrea Buchmann