RUUSUNJALOSTAJA FELICITAS SVEJDA - 1  
RUUSUNJALOSTAJA FELICITAS SVEJDA - 2  
RUUSUNJALOSTAJA FELICITAS SVEJDA - 3 ARTIKKELIT
   
RUUSUNJALOSTAJA FELICITAS SVEJDA (1920-2016)  
Pirjo Rautio  
   
 
  Felicitas Svejda Europa-Rosarium Sangerhausenissa v. 2011. Takana ruusutarhan nykyinen johtaja Thomas Hawel ja edellinen johtaja Hella Brumme.
Kuva: Anita Böhm-Krutzinna
Suosittujen Explorer -ruusulajikkeiden jalostaja Felicitas Svejda kuoli 95-vuotiaana 18.1.2016 Alzheimerin taudin komplikaatioihin Ottawassa Kanadassa.  
   
Felicitas Svejda syntyi 8.11.1920 Wienissä. Hän opiskeli Wienin yliopistossa maa- ja metsätaloustiedettä ja valmistui 1948. V. 1952 Svejda jatkoi Ruotsissa koulutustaan kasvinjalostuksessa työskentelemällä tutkimusasemalla (Sveriges Utsädesförening) Svalöfissä.  
   
V. 1953 Hän muutti Kanadaan toivoen voivansa työskennellä viljakasvien parissa Central Experimental Farmilla Ottawassa. Koristekasviosaston katsottiin kuitenkin sopivan paremmin naisille. Aikaisemmin siellä oli jo työskennellyt syreenejä jalostanut Isabelle Preston. V. 1961 häntä kehotettiin jalostamaan ruusuja. Myöhemmin hän on tunnustanut, ettei hän tiennyt mitään ruusuista. Perehtyessään asiaan hän tutustui myös harrastajajalostajien saavutuksiin.  
   
Ottawan lämpötila vaihtelee paljon: -32 astetta Celsiusta talvella ja +35 astetta kesällä. Kasvukausi on lyhyt, sillä keskimäärin on vain 137 pakkasetonta päivää vuodessa. Talvenkestävyys oli siis erittäin tärkeää. Remontoivat ruusut eivät kestäneet kuin suojaisilla rannikkoseuduilla  
   
Svejdan jalostusohjelma alkoi v. 1961 ja perustui pääasiassa R. rugosa- ja kordesii-hybrideihin sekä ruusuihin, jotka kanadalainen jalostaja Robert Simonet oli antanut hänen käyttöönsä.
Työtoverit ja ruusupiirit eivät hyväksyneet hänen jalostusohjelmaansa, koska hän käytti tarhakurtturuusuja, vaikka ne ovat terveitä ja remontoivia. Hän ei käyttänyt lannoitteita, myrkkyjä tai talvisuojausta, joten vain vahvimmat selvisivät karuissa olosuhtessa.
 
   
25 vuoden aikana (1961-1986) Svejda jalosti Explorer-sarjan, johon kuuluu 25 lajiketta, jotka hän nimesi Kanadan varhaisten löytöretkeilijöiden mukaan, koska heidänkin oli täytynyt selviytyä kylmistä talvista.  
   

Explorer –sarjan ruusulajikkeet Felicitas Svejda kehitti kestämään Kanadan kylmiä talvia. Ruusujen sanotaan kestävän -35 astetta vain lumi suojanaan. Valittujen lajikkeiden piti olla kestäviä, tuoksuvia, taudinkestäviä ja kukkia jatkuvasti. Jotkut hänen ruusuistaan tulivat markkinoille vasta hänen jäätyään eläkkeelle 1986.

 
Jäätyään eläkkeelle Felicitas Svejda kirjoitti edelleen ruusuista ja matkusteli paljon. Hänen dokumentointiansa Explorer-ruususarjan synnystä on julkaistu kirjana The Canadian Explorer Roses (v. 2008).   
   
RUUSUNJALOSTAJA FELICITAS SVEJDA - 2  
   
ARTIKKELIT