ARTIKKELIT KOTISIVU
   
MEILAHDEN RUUSUTARHA, HELSINKI  
Teksti ja kuvat Pirjo Rautio  
   
   
Meilahden arboretumiin perustettiin ruusutarha jo 1991. Hanna Hentisen suunnittelema uusi upea ruusutarha valmistui v. 2007. Penkit on perustettu viuhkamaisesti. Jokaisen ruusulajikkeen alue on erotettu juurimatolla viereisestä ruususta. Jokaisella ruusulla on metallinen nimikyltti. Lisäksi on kaksi opastaulua.
  Vasemmalla sammalruusu 'Henri Martin', taustalla ranskanruusupenkki, penkissä oikealla löytöruusuja.
   
Satu Tegelin johdolla työryhmä Pirjo Rautio, Pirjo Tuura ja Timo Saarimaa valitsi istutettavat ruusut. Pyrimme valitsemaan joka ruusuryhmästä kaikkein edustavimmat ruusut.
Painopisteinä ovat historialliset eurooppalaiset, suomalaiset perinne- ja löytöruusut sekä uudet kotimaiset lajikkeet.
Peter Joyn, Pirkko Kahilan ja Matti Kangaspunnan jalostamat pimpinellaruusu 'Tove Jansson' ja puistoruusut 'Ilo', 'Loiste', 'Sävel', 'Sointu', ja 'Lumo'.
Pirjo Raution jalostamia ruusuja on istutettu 8 lajiketta: ranskanruusut 'Asta', 'Auli', 'Charles Baudelaire', 'Karin Schade', 'Merveille' ja 'Veronica Sundman' sekä sammalruusu 'Nuit d'Été' ja damaskonruusu 'Sini'.
  'Merveille', Pirjo Rautio, 2005, vuoden ruusu 2015 komeana pensaana Meilahden ruusutarhassa.
   
Ruususeuran Helsingin paikallisryhmä on hoitanut ruusutarhaa talkoissa jo vuodesta 1995 lähtien. Useana kesänä on järjestetty opastettuja ruusukierroksia. Esittelijöinä ovat toimineet Satu Tegel, Pirjo Rautio ja Hannu Jaakohuhta.  
   
Kesäkuun lopussa 2017 oli järjestetty hieno 10-vuotisjuhla. Paikalla oli Prinsessa Ruusunen, trubaduuri esitti ruusuaiheisia lauluja, Satu Tegel kertoi ruusutarhan historiasta ja kokoelmasta, Peter Joy, Pirkko Kahila ja Pirjo Rautio esittelivät viimeksi istutetut ruusulajikkeensa.  
   
Ranskanruusupenkin alussa 'Officinalis', apteekkarinruusu komeasti kukkivana. Ranskanruusupenkkiä: apteekkarinruusu, kirjoapteekkarinruusu, 'Ville de Londres', 'Anaïs Ségalas', 'Belle de Crécy', 'Alain Blanchard'...
   
   
Löytöruusupenkin alussa 'Pikkala', 'Iilampi', 'Vaarala', 'Minette'... Vasemmalta sammalruusu 'Henri Martin' ja ranskanruusu 'Rosa Mundi'.
   
Vasemmalta 'Celsiana', 'El Ariana' ja 'Forstmeisters Heim' näkyy hiukan. Joka penkin vasemmalla puolella ruusujen kohdalla on nimikyltti: ruusuryhmä, lajikkeen nimi, jalostusvuosi ja uudestaan ruusuryhmä. Vain jalostajien nimet puuttuvat, vaikka ne olisivat tiedossa.
   
Rudolf Geschwindin jalostama köynnösruusu 'Fostmeisters Heim' täynnä kukkia. Geschwindin jalostama bourbonruusu 'Zigeunerknabe'. Lähes kaikki Suomessa myytävät "mustalaispojat" ovat 'Great Western' -ruusuja.
   
Neidonruusupenkki: oikealla 'Joséphine de Beauharnais', sitten 'Semiplena', 'Maxima', 'Maiden's Blush' ja 'Tertin Kartano'. 'Kaunis keltakukkainen tarhakurtturuusu 'Agnes' viihtyy Meilahdessa.
   
Georges Bugnet'n jalostama 'Marie Bugnet' tarhakurtturuusupenkin alussa. Seuraavana 'Pierette'. 'Auli', Pirjo Rautio, 2004.
   
ARTIKKELIT KOTISIVU