PIRJO RAUTION RUUSUJA: ESITTELY ARTIKKELIT
Pirjo Raution ruusuja: Gallica-ryhmä HOMEPAGE
Pirjo Raution ruusuja: Rugosa-ryhmä  
Pirjo Raution ruusuja: Spinosissma-ryhmä  
Pirjo Raution ruusuja: Damascena-ryhmä  
Pirjo Raution ruusuja: Centifolia Muscosa-ryhmä / Alba-ryhmä  
   
Kuunneltuani 1990-luvun alussa Ruususeurassa Peter Joyn havainnollisen esitelmän ruusunjalostuksesta aloin kokeilla kestävien suosikkiruusujeni risteyttämistä. Minua miellyttävät vanhanajan kerran kukkivat ruusut. Pidän eniten yksinkertaisista tai puolikerrannaisista kukista. Ne vaikuttavat luonnollisemmilta kuin erittäin kerrannaiset kukat. Värisävyt ja tuoksut ovat minulle tärkeitä. Mielestäni ruusujen ei tarvitse kukkia koko kesää, eiväthän syreenit tai omenapuutkaan kuki kuin kerran.
   
Erityisesti risteytin pimpinella- tarhakurttu- ja ranskanruusuja. Odotukseni eivät olleet suuret, koska olin lukenut, että erittäin harvoin syntyy viljelyn arvoisia uusia ruusuja. Olin vain utelias, minulla ei ollut mitään ambitioita tulosten suhteen. Taimien kehitystä oli kiinnostavaa seurata. Nuppujen muodostuttua 3-5 vuoden kuluttua jännitin kukkien avautumista ja olin usein positiivisesti yllättynyt.  
   
On myös oma jännityksensä kylvää avopölytteisiä siemeniä.
Simolan rosariossa kasvaa vierekkäin satoja kauniita ruusuja ja yllättävätkin vanhemmat ovat näin mahdollisia. Vaikka olisin itse valinnut vanhemmat, tuloksena on saattanut olla pieni yksinkertainen harmaanvalkoinen kukka ja heiveröinen kasvi. Lopputuloksesta ei voi koskaan olla varma.
Itäneet taimet voivat kuolla nuorina tai muutaman vuoden kuluttua. Ulkonäön lisäksi kestävyys ja terveys ovat tärkeitä.
Vaikka olisin valinnut vanhemmat, en läheskään aina tiedä perimää, koska tekstit eivät ole säilyneet nimilapuissa ulkona.
 
   
Monet kauniit historialliset ruusut ovat amatöörijalostajien työn tuloksia. Erityisen paljon heitä oli 1800-luvun alkupuolella Ranskassa. Minunkin ruusujani on päätynyt taimistoihin Suomessa, Virossa, Liettuassa, Saksassa ja Ranskassa. Näitä ruusuja on nykyään nähtävissä monissa julkisissa ruusutarhoissa Suomessa, Saksassa, Itävallassa ja Slovakiassa.  
   
Esittelen joitakin suosituimpia ranskan-, pimpinella- ja tarhakurtturuusujani sekä muutamia muitakin lajikkeita. Lisätietoja Otavan julkaisemassa kirjassani Suomen ruusut.  
   
Pirjo Raution ruusuja: Gallica-ryhmä